Program konferencji

StartProgram konferencji

Program I Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej
“Żywność i żywienie w pigułce”



Program konferencji dostępny jest również w formie dokumentu: Program konferencji (672 KB).

8:15-8:45
Rejestracja uczestników konferencji (połączenie Zoom)
9:00-9:15
Rozpoczęcie konferencji
dr hab. Małgorzata Grembecka
prof. dr hab. Wojciech Kamysz


9:15-10:15
SESJA PLENARNA
dr hab. Małgorzata Grembecka
prof. dr hab. Piotr Szefer


9:15-9:45
Interakcje leków z pożywieniem

dr hab. Paweł Paśko
9:45-10:15
Owoce malin – produkt spożywczy o potencjale terapeutycznym

prof. dr hab. n. farm. Mirosława Krauze-Baranowska

10:15-10:30
Przerwa kawowa


10:30-12:00
SESJA 1

Przewodniczący dr hab. Małgorzata Grembecka,
Svitlana Sagatovych, Piotr Kowalczyk


10:30-10:40
Analiza porównawcza wybranych składników bioaktywnych i liczebności bakterii LAB w wybranej żywności funkcjonalnej

Piotr Kanarek, Barbara Breza-Boruta, Wioletta Wiśniewska
10:40-10:50
Rozmieszczenie Po-210 i Pb-210 w owocach tropikalnych

Klaudia Block-Łaszewska, Dagmara Strumińska-Parulska
10:50-11:00
Nikiel w żywności – występowanie i wpływ na zdrowie człowieka

Jessica Świerc
11:00-11:10
Nietolerancja histaminy: produkty żywnościowe wywołujące objawy, częstotliwość rozpoznawania

Dorota Gajowniczek-Ałasa
11:10-11:20
Stopień ekstrakcji i przewidywanie zawartości wysoce radiotoksycznego Po-210 w kawie

Grzegorz Olszewski, Aleksandra Moniakowska, Klaudia Block-Łaszewska, Dagmara Strumińska-Parulska
11:20-11:30
Chromatografia gazowa jako użyteczna metoda analityczna w badaniach żywności

Damian Łomankiewicz
11:30-11:40
Rejuvelac – prosty w wykonaniu napój o potencjalnych właściwościach probiotycznych

Paulina Kawecka, Bożena Sosonowska
11:40-11:50
Wybrane przykłady interakcji żywności z lekami stosowanymi w terapii nadciśnienia

Katarzyna Baczewska, Małgorzata Grembecka
11:50-12:00
Dyskusja


12:00-12:30
Przerwa obiadowa


12:30-13:00
SESJA PLENARNA

dr hab. Małgorzata Grembecka
prof. dr hab. Piotr Szefer

12:30-13:00
Czy dobry nastrój wywodzi się z jelit?

dr hab. Sławomira Drzymała-Czyż

13:00-13:10
Przerwa kawowa


13:10-14:20
SESJA 2

Przewodniczący dr Justyna Brzezicha,
Weronika Kwiatkowska, Fryderyk Wypij


13:10-13:20
Ocena wybranych czynników żywieniowych w kontekście występowania zespołu metabolicznego u młodych diabetyków

Monika Grabia, Renata Markiewicz-Żukowska, Katarzyna Socha, Agnieszka Polkowska, Aneta Zasim, Artur Bossowski
13:20-13:30
Rola diety w procesie skutecznej rehabilitacji – żywienie

Jakub Grządziel, Krzysztof Zadora, Jakub Pędzimąż
13:30-13:40
Wpływ diet eliminacyjnych na mikrobiom jelitowy

Eliza Knez, Małgorzata Grembecka
13:40-13:50
Hemochromatoza – zalecenia żywieniowe

Marcin Łuszczyk
13:50-14:00
Ocena częstotliwości spożycia wybranych produktów spożywczych oraz suplementów diety przez kobiety ciężarne

Michaela Godyla-Jabłoński, Karolina Fąfara, Paweł Duda, Zuzanna Cybulska, Monika Bronkowska
14:00-14:10
Ocena stanu odżywienia i sposobu żywienia kobiet w okresie menopauzy

Julia Tracz, Paula Gosa, Danuta Gajewska
14:10-14:20
Dyskusja


13:10-14:20
SESJA 3

Przewodniczący dr Małgorzata Misztal-Szkudlińska,
Katarzyna Nasierowska, Patrycja Rudnik


13:10-13:20
Polon 210Po w ziołach dzikorosnących

Aleksandra Moniakowska, Dagmara Strumińska-Parulska
13:20-13:30
Czy młodzi sportowcy narażeni są na wystąpienie niedokrwistości z niedoboru żelaza?

Jakub Perkowski, Monika Grabia, Martyna Falkowska, Renata Markiewicz-Żukowska, Katarzyna Socha
13:30-13:40
Analiza materiałów edukacyjnych o tematyce żywnościowo- żywieniowej obecnych w mediach pod kątem ich poprawności merytorycznej i przydatności w codziennym życiu

Bogdan Szponar, Bartosz Sikorski
13:40-13:50
Zastosowanie spektroskopii EPR do badania wolnych rodników w produktach spożywczych

Damian Łomankiewicz, Magdalena Chwałowska, Barbara Pilawa, Magdalena Zdybel, Małgorzata Stec
13:50-14:00
Badania nad możliwymi drogami transferu patogenów w zakładach produkcji żywności

Magdalena Kroplewska
14:00-14:10
Mikroplastik w żywności – zagrożenie dla zdrowia człowieka

Kornelia Kadac-Czapska, Małgorzata Grembecka
14:10-14:20
Dyskusja


14:20-14:30
Przerwa kawowa


14:30-15:40
SESJA 4

Przewodniczący mgr Joanna Brzezińska-Rojek,
Magdalena Pęda, Weronika Rajczyk


14:30-14:40
Dieta oraz zabiegi fizykoterapeutyczne wspomagające terapię nadwagi i otyłości

Magdalena Chwałowska, Damian Łomankiewicz, Magdalena Zdybel, Małgorzata Stec, Barbara Pilawa
14:40-14:50
Wody mineralne stosowane w krenoterapii układu pokarmowego

Magdalena Chwałowska
14:50-15:00
Wpływ izoflawonów i probiotyków na wybrane parametry krwi u zdrowych szczurów

Iskandar Azmy Harahap, Katarzyna Skrypnik, Joanna Suliburska
15:00-15:10
Ocena stanu nawodnienia organizmu u młodych piłkarzy

Martyna Falkowska, Monika Grabia, Jakub Perkowski, Renata Markiewicz-Żukowska, Katarzyna Socha
15:10-15:20
Wiedza studentów pedagogiki na temat odżywiania dzieci w wieku przedszkolnym – przedstawienie wyników badań

Paulina Rzepecka
15:20-15:40
Dyskusja


15:40-16:00
Obrady Komisji oceniających wystąpienia komunikatowe

16:00-16:15
Uroczyste podsumowanie

I Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej
“Żywność i żywienie w pigułce”


W godzinach od 9:00 do 15:00 trwa głosowanie uczestników konferencji na najlepsze wystąpienie plakatowe przez formularz Google. Każdy Uczestnik ma prawo do jednego głosu.