Program II Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej
“Żywność i żywienie w pigułce”
Szanowni Państwo, konfrencja odbędzie się platformie Microsoft Teams
Program konferencji dostępny jest również w formie dokumentu: Program konferencji (459 KB).
8:15-8:45
Rejestracja uczestników konferencji
9:00-9:10
Rozpoczęcie konferencji (link “A”)
dr hab. Małgorzata Grembecka
9:10-9:40
WYKŁAD PLENARNY (link “A”)
Przewodniczący: dr hab. Małgorzata Grembecka
Pozostałości chemioterapetyków w żywności pochodzenia zwierzęcego
dr hab. Piotr Kowalski, prof. ucz.
9:40-9:45
Dyskusja
9:45-11:00
SESJA 1 (link “A”)
Przewodniczący: dr hab. Małgorzata Grembecka,
Piotr Kowalczyk
9:45-9:55
Czy owady jadalne to żywność przyszłości?
Radosław Bogusz, Artur Wiktor, Dorota Witrowa-Rajchert, Małgorzata Nowacka
9:55-10:05
Roślinne analogi mięsa w badaniach naukowych
Klaudia Kołodziejczak, Klara Żbik, Anna Onopiuk
10:05-10:15
Zróżnicowanie w zawartości antocyjanów oraz witaminy C w owocach truskawek odmian dostępnych na rynku oraz kolonów hodowlanych pochodzących z polskiej hodowli
Joanna Jagła, Mirosław Krośniak
10:15-10:25
Zawartość cynku, miedzi i selenu w wybranych produktach zbożowych naturalnie bezglutenowych
Joanna Bielecka, Renata Markiewicz-Żukowska, Monika Grabia, Jolanta Soroczyńska, Katarzyna Socha
10:25-10:35
Właściwości przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne i hamujące działanie hialuronidazy ekstraktów z liści i łodyg Rubus caesius L.
Anna Hering, Justyna Stefanowicz-Hajduk, Rafał Hałasa, Renata Ochocka
10:35-10:45
Zoonozy przenoszone przez żywność, jako zagrożenie jej bezpieczeństwa
Piotr Śmigiel
10:45-10:55
Dyskusja
10:55-11:10
Przerwa kawowa
11:10-11:40
WYKŁAD PLENARNY (link “A”)
Przewodniczący: dr hab. Małgorzata Grembecka
Czy w 1000 dni da się zaprogramować metabolizm?
dr hab. Sławomira Drzymała-Czyż
11:40-11:45
Dyskusja
11:45-11:50
Przerwa techniczna
11:50-13:00 SESJA 2 (link “B”) Przewodniczący: dr Justyna Ośko, Svitlana Sagatovych 11:50-12:00 Fenomen laktoferyny Agnieszka Michalska 12:00-12:10 Możliwe zastosowania neurogastronomii, nowej dziedziny nauki w żywieniowym wspomaganiu leczenia Mateusz Dworniak, Anna Durak, Zuzanna Górka, Magdalena Kurpiel, Magdalena Nachman 12:10-12:20 Wpływ olejku eterycznego z nasion Nigella sativa na limfocyty T u kobiet z zapaleniem tarczycy Hashimoto Klaudia Ciesielska-Figlon, Karolina Wojciechowicz, Agnieszka Daca, Adam Kokotkiewicz, Maria Łuczkiewicz, Jacek Witkowski, Katarzyna Lisowska 12:20-12:30 Dieta ketogenna w chorobach sercowo-naczyniowych Damian Dyńka, Katarzyna Kowalcze, Agnieszka Paziewska 12:30-12:40 Znaczenie żywienia w sporcie jako forma regeneracji zawodnika w odnowie biologicznej Jakub Grządziel, Krzysztof Zadora, Jakub Pędzimąż 12:40-12:50 Suplementy diety z kreatyną Piotr Kowalczyk, Małgorzata Misztal-Szkudlińska, Małgorzata Grembecka 12:50-13:00 Dyskusja |
11:50-13:00 SESJA 3 (link “A”) Przewodniczący: dr Kornelia Kadac-Czapska, Aleksandra Rafalska 11:50-12:00 Co wiedzą młodzi Polacy o korzyściach zdrowotnych i potencjalnych zagrożeniach związanych z jedzeniem ryb? Zofia Utri, Dominika Głąbska 12:00-12:10 Ocena preferencji w zakresie spożycia mleka i jego roślinnych substytutów wśród studentów kierunku dietetyka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach Natalia Kuczka, Agata Kiciak 12:10-12:20 Czynniki determinujące stres oksydacyjny u młodych diabetyków Monika Grabia, Renata Markiewicz-Żukowska, Katarzyna Socha, Artur Bossowski 12:20-12:30 Oszacowanie zmian w potencjale antyoksydacyjnym podczas trawienia in vitro suplementów diety z zieloną herbatą Katarzyna Nasierowska, Justyna Ośko, Małgorzata Grembecka 12:30-12:40 Badania funkcjonalne musów warzywno-owocowych przed i po wzbogaceniu błonnikowym preparatem ze skrobi ziemniaczanej Dominika Kaczmarek, Malwina Wójcik, Kamila Kapuśniak, Janusz Kapuśniak 12:40-12:50 Wskazania i przeciwwskazania do suplementacji witaminy D Katarzyna Baczewska, Patrycja Rudnik, Małgorzata Misztal-Szkudlińska, Małgorzata Grembecka 12:50-13:00 Dyskusja |
13:00-13:30
SESJA POSTEROWA/Przerwa obiadowa
13:30-14:40 SESJA 4 (link “B”) Przewodniczący: dr Małgorzata Misztal-Szkudlińska, Katarzyna Nasierowska 13:30-13:40 Rola kwasów Omega-3 w rozwoju i leczeniu endometriozy Angelika Marcinkowska, Magdalena Górnicka 13:40-13:50 Analiza porównawcza składu chemicznego i aktywności przeciwutleniającej ekstraktów z szałwii krzewiastej (Salvia triloba) Marika Mróz, Barbara Kusznierewicz 13:50-14:00 Analiza wpływu różnych rodzajów ekstrakcji na właściwości antyoksydacyjne owoców jagodowych Klara Żbik, Anna Onopiuk 14:00-14:10 Wpływ stopnia wypalenia ziaren kawowca (Coffea arabica L.) na właściwości chemiczne otrzymanych z nich ekstraktów Nadia Guzińska, Maciej Ditrych, Edyta Kordialik-Bogacka 14:10-14:20 Właściwości przeciwutleniające, emulgujące i pianotwórcze hydrolizatów keratynowych oraz ich modyfikacja glukozą na drodze reakcji Maillarda Antoni Taraszkiewicz, Izabela Sinkiewicz, Agata Sommer, Barbara Kusznierewicz, Hanna Staroszczyk 14:20-14:30 Optymalizacja metody oznaczania tokoferoli i tokotrienoli w wybranych materiałach biologicznych techniką wysokosprawnej szybkiej chromatografii cieczowej Wiktoria Wojtak, Marian Czauderna, Małgorzata Białek, Agnieszka Białek 14:30-14:40 Dyskusja |
13:30-14:40 SESJA 5 (link “A”) Przewodniczący: dr Kamila Dmochowska-Ślęzak, mgr Eliza Knez 13:30-13:40 Suplementy diety z kwasem foliowym – analiza rynku Klaudia Wiaterek, Agnieszka Michalska, Olga Zielińska 13:40-13:50 Wskazania do stosowania doustnych suplementów pokarmowych Patrycja Rudnik, Katarzyna Baczewska, Małgorzata Misztal-Szkudlińska, Małgorzata Grembecka 13:50-14:00 Oleuropeina i jej pochodne jako składniki suplementów diety na przykładzie Ligustrum vulgare Szymon Litewski, Izabella Koss-Mikołajczyk, Barbara Kusznierewicz 14:00-14:10 Trawienie i absorpcja pokarmowych kwasów nukleinowych Anna Kościelak, Marian Diaz, Agnieszka Bartoszek 14:10-14:20 Zdolność wytwarzania amin biogennych przez szczepy Enterococcus ssp. pochodzące z żywności Patryk Wiśniewski, Urszula Zarzecka, Anna Zadernowska 14:20-14:30 Immunomodulujące właściwości witaminy D3 – wpływ na zdrowie człowieka Monika Bronkowska, Dorota Masłowiec 14:30-14:40 Dyskusja |
14:40-15:00
Obrady Komisji oceniających wystąpienia komunikatowe
15:00-15:15
Uroczyste podsumowanie (link “A”)
II Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej
“Żywność i żywienie w pigułce”
Organizatorzy zastrzegają sobie możliwość korekt w programie